Kontakt

Formueulighed

Skattelempelse vil øge formueuligheden

Den rigeste procent ejer en fjerdedel af den samlede nettoformue. Planer om at sænke aktieskatten eller arveafgiften for familieejede virksomheder vil kun øge koncentrationen af formuerne.

Det er en dårlig idé at lempe arveafgiften for familieejede virksomheder, og det er en dårlig idé at sænke aktiebeskatningen. Formuen er i forvejen koncentreret på få hænder, og begge dele vil forværre det problem.

16,5 millioner kroner. Så stor skulle ens nettoformue være, hvis man skulle være en del af den rigeste procent i 2022. 
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

16,5 millioner kroner. Så stor skulle ens nettoformue være, hvis man skulle være en del af den rigeste procent i 2022. Det viser en ny analyse, som vi i AE har udarbejdet. Det er et svimlende beløb – og det er endda kun grænsen for at være med i top-1-procent-klubben. Mange af medlemmerne har betydeligt større formuer.

Tilsammen ejer den rigeste procent af danskerne 25,5 procent af den samlede nettoformue. Nettoformuen består både af reale aktiver som bolig, bil og erhvervsvirksomhed og finansielle aktiver som bankindestående, værdipapirer eller pensionsopsparing, fratrukket al registreret gæld, for eksempel realkredit-, bank- eller SU-lån.

Den rigeste procent ejer over en fjerdedel af danskernes samlede nettoformue. Så er der tre fjerdedele til de resterende 99 procent af befolkningen. Det var også tilfældet i 2021.

Den høje andel af formuen, der tilhører den rigeste procent, er især en konsekvens af unoterede aktier. Det er nærmest udelukkende den rigeste procent, der ejer dem.
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Den høje andel af formuen, der tilhører den rigeste procent, er især en konsekvens af unoterede aktier. Det er nærmest udelukkende den rigeste procent, der ejer dem. Uden dem var den rigeste procents formueandel ”kun” lidt over 14 procent.

Nettoformuen er ikke jævnt fordelt, men i høj grad koncentreret på få hænder. Det gør det relevant at tale om, hvordan vi beskatter formuer.

Ejendomsskatterne er en historie for sig, men boliger beskattes generelt lempeligere end det neutrale niveau for kapitalskatter. Det kommer især dem til gavn, der ejer de rigtig dyre huse. Formueskat er afskaffet i Danmark.

Det ser heldigvis ud til, at nogle af planerne om at sænke aktieskatten er blevet skrinlagt
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Men aktieskatten, der pålægges både noterede og unoterede aktier, og arveafgiften er to meget relevante skatter i denne sammenhæng. Aktieskatten er særdeles relevant for den store formue den rigeste procent har i unoterede aktier. Den har der været snak om at sænke, så værdierne fra de unoterede aktier i endnu højere grad ville blive koncentreret på få hænder. Det ser heldigvis ud til, at nogle af planerne om at sænke aktieskatten er blevet skrinlagt. Skattesatsen ser ud til at overleve, mens progressionsgrænsen måske ændres i retning af mindre skat.

Læs også

none
Skat

Et studie fra Norge viser, at arvinger, der modtager en arv, der er større end gennemsnitsarven, vil arbejde mindre som følge af at have modtaget arven. Det er blandt arvinger, der modtager de største...

Planerne om at sænke arveafgiften for arvinger til familieejede virksomheder, som er en del af regeringsgrundlaget, er desværre ikke blevet skrinlagt. En sænket arveafgift vil især betyde, at de unoterede aktier, hvoraf mange er for store familieejede virksomheder, vil blive pålagt mindre skat, når de overdrages mellem familiemedlemmer. Det vil igen bidrage til, at formuerne bliver mere koncentrerede. Det vil formentlig også bidrage til, at arvingerne arbejder mindre end ellers, og at produktiviteten vil blive lavere.

Af de skatter, der bliver opkrævet, har arveafgiften en relativt meget lille påvirkning på den økonomiske aktivitet. Når den så ovenikøbet kommer med en betydelig regning på koncentrationen af formuerne, så bør den ikke lempes.